Lapset ja nuoret

Uusi yhtenäiskoulu aloittaa syksyllä ensimmäisen lukukautensa. Tämä on niin suuri muutos entiseen, että varmasti haastavia tilanteita tulee eteen ennen toiminnan vakiintumista. Hyvällä yhteistyöllä niistäkin varmasti selvitään.

Pelkät seinät eivät riitä hyvän lopputuloksen
varmistamiseen, vaan tarvitaan myös riittävästi resursseja seinien sisälle.

Riittävän monipuolisen lukion ja toisen asteen koulutuksen säilyminen Virroilla on äärimmäisen tärkeää. On huono asia, jos joudumme ajamaan nuoremme maailmalle heti peruskoulun jälkeen. Toisen asteen koulutus tulee suunnitella yhdessä yrityselämän kanssa, jotta varmistamme
koulusta valmistuville työpaikat ja yrityksille työvoimaa.

Nuoret tarvitsevat viihtyäkseen myös toimintaa ja aktiviteetteja. Urheilukentän monttu on hyvä
alku, mutta lisää tarvitaan. Kolmas sektori vapaaehtoisineen tulee jälleen arvoonsa.

Itse lentopalloa harrastavana arvostan suuresti vapaaehtoisten vetäjien tekemää nuorisotyötä. Sen työn tulokset ovat nähtävissä Suomen lentopallomaajoukkueen kokoonpanossa. Maajoukkueessa on mukana peräti kolme virtolaistaustaista urheilijaa. Tämä on uskomaton saavutus pieneltä
maaseutupaikkakunnalta. Oli laji mikä tahansa, innostunut vetäjä saa huippuja nousemaan ja lisäksi innostaa entistä suurempia joukkoja mukaan yhteiseen tekemiseen. Se on mitä parhainta syrjäytymisen ehkäisyä.

Siteeraten edesmennyttä poliitikkoa: ”On kylälle kuolemaksi, jos mopon ääni lakkaa kuulumasta”. Tämä pitää edelleen paikkansa.

Uimahalli

Virtolaisten oppilaiden jättämä kuntalaisaloite uimahallin rakentamiseksi on kerrassaan erinomainen.

Toimintatapakin asian eteenpäinviemiseksi on juuri oikeaoppinen. Aloite on se keino, millä valtuutetut tai kuntalaiset saavat tärkeäksi kokemansa asian viralliseen käsittelyyn, eikä se jää kenenkään pöytälaatikkoon unohduksiin. Virkamiehet valmistelevat ja hankkivat tarvittavat selvitykset sekä tuovat asian toimielimien (lautakunnat, hallitus, jne.) esityslistalle.

Uimahallin rakentamiseksi Virroille on vuosien saatossa tehty jo useita vaalilupauksia. Uimahalli on erinomainen lisä kuntoiluun ja viihtyvyyteen. Tonttikin on ollut varattuna jo pitkään, mutta nyt se jäi uuden yhtenäiskoulun alle.

Miksi uimahallia ei ole vielä rakennettu, vaikka se on ollut haaveena jo vuosikymmeniä?

Rakentamisen arviolta 10–15 miljoonan euron kustannuksista selvittäisiin kyllä, mutta ongelmaksi tulevat uimahallien kalliit käyttökustannukset. Käyttökustannukset ovat arviolta 1–1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Näiden kattamiseksi veroprosenttia pitäisi nostaa lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Lipputuloilla katetaan näistä kuluista murto-osa. Tästä syystä rakentamisesta on luovuttu, ja sen sijaan on tarjottu kuljetuksia naapurikuntien uimahalleihin. Eikä matka Liedenpohjasta Alavudelle, Kotalasta Keuruulle tai Killinkoskelta Ähtärin Mesikämmeneen ole paljon pidempi kuin Virtain keskustaan.

Kuntalaisten virkistystä ja kunnon kohotusta voidaan myös tukea pienin kustannuksin lisäämällä kuljetuksia lähikuntien uimahalleihin vaikka useampaan kertaan viikossa.

Koska koululaiset ovat tehneet näin hienon aloitteen, se otetaan nyt käsittelyyn. Uimahallin kustannuksista tehdään päivitetyt laskelmat ja uimahallin vaikutuksia arvioidaan uudelleen. Tämän jälkeen on päätöksen aika.